Ovcarstvo

Ovce su korisne domace zivotinje, jer se od njih dobijaju znacajni proizvodi za ishranu i odevanje ljudi. One su prezivari koji hranjive materije kabastih hraniva transformisu u visoko vredne proizvode animalnog porekla, kao sto su mleko i meso. Pored mleka i mesa od ovce se mogu dobiti jos vuna, koža i krzno.
Ovcije mleko je veoma vazan proizvod za ishranu ljudi u svezem i preradjenom obliku. Ono je narocito vazno za ishranu dece, bolesnih i starih ljudi, a u planinskim siromasnim krajevima predstavlja osnovni prehrambeni proizvod. U preradjevine ovcijeg mleka spadaju razne vrste sireva, kiselo mleko i jogurt. Zato su stvarane i stvaraju se nove rase ovaca visoke mlecnosti. Naime jedne imaju toliko mleka da jedva mogu da odhrane jagnjad, a druge daju i do 1.500 litara u jednoj laktaciji.
Meso ovaca i jagnjadi je veoma vazno u ishrani stanovnistva. U planinskim krajevima i drugim siromasnim rejonima iskljucivo se koristi u ishrani ova vrsta mesa. U razvijenim zemljama ova vrsta mesa se smatra kvalitetnijim od ostalih vrsta mesa, te je i najskuplje. Na nasim prostorima najukusnija su planinska jagnjad. U savremenoj ekonomici ovcarske proizvodnje racuna se da se od mesa obezbedjuje 85-90 % dohotka, dok se od vrednosti vune ostvaruje samo 10-15 %.
ovcarstvoVuna, krzno i koža predstavljaju vredne sirovine u industriji i zanatstvu. Vunska vlakna zbog svojih fizicko-hemiskih svojstava nisu potisnuta i uspesno zamenjena sintetickim vlaknima i drugim prirodnim sirovinama u tekstilnoj industriji. Kolicine neprane vune varira po ovci izmedju rasa i individua od 1-30 kg.
Stajnjak je sporedni proizvod ovaca. Ovciji feces sadrzi vise organskih materija, azota, kalijuma, kalcijuma od govedjeg. Jedna ovca moze godisnje proizvesti 500-600 kg, jagnje oko 100 kg stajnjaka, pri dodavanju prosecne kolicine slame.
Posle klanja ovce ostaju delovi (creva, rogovi…) cija je namena razlicita. Ovce se uglavnom gaje na otvorenom prostoru, izuzev specijalizovanih rasa za proizvodnju mleka. Primenjuje se ekstezivan i intezivan sistem gajenja ovaca.

This entry was posted in Ovčarstvo, Proizvodi domaćih životinja and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>