Koze

POREKLO KOZA – tri pretka –Falkoneri, Bezoar, Priska
Domace rase koza.
U nasoj zemlji i okolnim republika, gaje se 6 rasa koza i to: domaca balkanska koza, domaca bela koza, domaci melezi, sanska koza, francuska alpska koza i togensburka koza.
Domaca balkanska je tioican primer primitivnih zivotinja tj. slabo produktivnih osobina. Tezina im je 34-40 kg, duga dlaka, malo vime, kosnostasna tj. tek je plodna sa navrsene 2 godine. Jari 1-2 jareta, takodje laktacija kratka 7-8 meseci. Vrlo otporna na niske temperature. Domaca bela koza je slicna balkanskoj domacoj ali je i dosta razlicita. Tezina od 30-40 kg, 300-500 litara mleka u laktaciji, jari od 2-3 jareta, dobra je rasa za oplemenjavanje, ali je dobra i kada se gaji u cistoj rasi.
Domaci melezi cine veliku grupu koza koja je nastala posle unistavanja koza. Veliki koloritet preovladjuje, takodje su dobre rase za mleko jer su dobro prilagodljive i u planinskim predelima. Smatra se da su nastale ukrstanjem domacih jarceva sa sanskim kozama.
Sanska koza vodi poreklo iz Svajcarske. Nastala je planskom selekcijom i dobrim uzgojem. Dobra je rasa, odlikuje se ronostasnoacu, plodnoscu i je dobra mlekulja. Laktacija traje 280 dana u kojoj da od 650-1000 l mleka. Ima karakteristike plemenitih rasa.
Francuska alpska koza nastala u Francuskoj, pre vise od 50 godina. Planskom selekcijom ka cilju proizvodnji mleka. Dobro razvijena tezina joj iznosi kod zenki od 50-70 kg, a jarcevi od 80-100 kg. Dobro izrazena plodnost i ranostasnost, jari od 2-3 jareta. Lako se prilagodjava svim klimackim uslovima i otporna je.
Togensburska rasa koza je dobra rasa preklom iz Svajcarske. Mlecna, ranostasana i dobra rasa za ukrstanje tj. za poboljsavnje osobina kod primitivnih rasa.
kozeOpste karakteristike
Sve koze se odlikuju osobimom da se prilagodjavaju razlicitim uslovima, nege i drzanja. Nisu zahtevne u pogledu ishrane i nege. Jedina mana je sto kozije mleko ima specifican miris. Ali je mleko tzv. starovremenski lek. Koze su izuzetno plodne zivotinje, pare se u jesen i jare na prolece, bremenitost traje 150 dana tj. 5 meseci nakom koga sledi partus. Jare 1-3 jereta, a postoje slucajevi i sa 4 jareta donesena na svet. Koza se najvise gaje radi mleka, jer pojedine rase koza daju mleko tj, muzu se cele godine. Takodje, pojava rogova i resa tj. mindjusa na vratu oznacavaju dobru plodnost i mlecnost. Osim navedenih rasa koza za proizvodnju mleka postoje i rase koje se gaje za vunu tj. angorska rasa koza za proizvodnju mesa.

This entry was posted in Karakteristike, Kozarstvo, Rase and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Koze

  1. Poštovani,

    gde mogu naći detaljnu literaturu u vezi sa odgojem koza?
    Interesuje me bukvalno sve od načina i količine hrane, načina čuvanja, karakteristika štale…?

    S poštovanjem
    Đorđe Lakočević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>