Konji

Konje mozamo podeliti u 3 osnovne grupe:
1.    Poni konji,
2.    Laki konji (toplokrvnjaci)
3.    Teski konji (hladnokrvnjaci)

Razlike medju ovim tipovima su u masi, gradji (sto podrazumeva i razlike u proporcijama), velicini, pokretu (sto proizlazi iz telesnih razlika) i u manjoj meri razlike u visini grebena. Sto se tice mase i visine grebena, one mogu da variraju u velikoj meri, pa cak i kod prestavnika isrog tipa. Prava razlika izmedju ponija i konja prepoznajemo u proprcijama. Kod punokrvnog je visina grebena veca od duzine trupa, a duzina nogu je veca od dubine grudi. Kad ponija je to uprvo obratno. Ponijima obicno nazivamo konje kojima visina grebena ne prelazi 150-155 cm. konjKarekteristike ponija.
Poniji se prvenstveno razlikuju od konja po posebnom ponasanju i visini. Poniji  u odnosu na visinu, imaju duboke grudi, a duzina glave se poklapa sa duzinom izmedju grebena i najviseg i dela sapi. Poni konjici su cesto zivahni, i ponekad nestasni – mali klovnovi. U pokretima, kretanju, mozemo takodje uociti velike razlike- poniji imaju veoma siguran korak, i stabilni su u pokretu. Islandski poni je jedan od najomiljenijih rasa zbog posebnog, vrlo udobnog i sigurnog koraka po nazivu toelt. Korak prednjih nogu (akcija) je veoma visok, a imaju i dugacak iskorak.
Poni konji imaju kratku, siroku i elegatnu glavu koja se prema njusci postepno suzava. Usi su im male, vrlo pokretljive i osetljive. Imaju kraci misicev vrat i zaobljen grebem uz kratka i veoma snazna ledja. Rep i griva u ponija su veoma gusti i dugacki sto ih stiti od hladnoce i vlage. Pored karakteristcnih, dubokih grudi, poniji imaju kratke i jake noge. Kopita su im mala, tvrda i izdrzljiva na neravnim, stenovitim podlogama. Prosecna visina ponija je izmedju 100-150 cm.
konjiKarakteristike toplokvnjaka.
Vec sam izgled toplokrvnjaka ukazuje na njihovu dobrotu sposobnost kao sportski, jahacki konji. Oblik ledja omogucuje lako sedanje –prvi osam parova rebra su pljosnatiji, dajuci dobre uslove za naslon sedla ili trkackih amova, a ostalih pet parova su veoma fleksibilna. Pored razlicitih tipova glave, toplokrvni konji imaju velike, radoznale oci i duze, vrlo pokretljive usi. Vrat im je dugacak i misicav, a ledja im nisu previse siroka. Imaju izrazen greben i duza, misicava bedra koja im omogucuju postizanje velike brzine. Noge su duze, vitkije i omogucuju veliki raskorak. Kopita su dobro razvijena i odgovaraju telesnoj gradji i masi. Toplokrvni konji su vema inteligentni i temperamentni, te se sa njima najcesce srecemo u najraznivrsnijim aspektima konjarstva – preko trka i  manifestacija do hobby jahanja. Prosecna visina toplokrvnih konja varira od oko 150-180 cm.
Karakteristike hladnokrvnjaka.
Hladnokrvni konji daju utisak snage u kombinaciji sa masom – zaobljeni, siroki, krupni. Sa  grubljom glavom, veoma debelim, mesnim vratom, sirokim prsima – cesto veoma visoko smestenim misicima grebenom (sto podspesuje bolju vecnu snagu). Hladnokrvnjaci imaju veoma siroka ledja, vrlo jake, kratke i misicave sapi. Ovi  “gorostasi”  poseduju vrlo strme plecke, prikladne za vucu amovima. Noge su kratke i jake, mogu biti sa gustom dlakom oko kicice (karakteristicno za ovaj tip) ili bez nje. Pokret mu karakterisu kratki koraci koji rezultiraju veliku vucnu snagu. Ove konje karakterise dobar karakter i miran temperament, zbog cega ih cesto zovu pitomim dzinovima. Upravo zbog dobre naravi i velike snage, ovi konji se najcesce koriste za vucu teretnih zaprega i rad u poljoprivredi. Visina hladnokrvnjaka je od 170 – 180 cm, ali su registrovani i primerci visi od 200 cm.

This entry was posted in Karakteristike, Konjarstvo and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>